subota, 10. studenoga 2007.

KORACI GRADA

Koraci Grada (1957) - dokumentarni film - 11 min 26''
Režija: Branko Majer
Scenarij: Slavko Goldstein, Branko Majer
Kamera: Tomislav Pinter
Montaža: Katja Majer
Crteži: Walter Neugebauer
Glazba: Vladimir Kraus-Rajterić
Scenografija: Zdravko Gmajner
Produkcija: Zagreb film
35mm; c/b
Zemlja proizvodnje: Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Dokumentarni film Koraci grada priča o zoni Zagreba koja se nalazi južno od centra grada i južno od željezbičke pruge. Ta zona se zove Trnje i o njoj postoji veći broj regulacijskih planova nego za bilo koju drugu zagrebačku zonu. To je zato što su Trnje i glavna cesta koja tuda prolazi, Vukovarska ulica, bili u 50.-im godinama "laboratorij pod otvorenim nebom u kojem se izgrađivala budućnost".

U Vukovarskoj ulici su ostavili svoj znak najveći ondašnji jugoslavenski arhitekti, stvorivši stambene objekte čiji su stanovi bili dodijeljeni kulturnim radnicima, medu kojima je bio i Slavko Goldstein, koji je za ovaj dokumentarni filma napisao scenarij.

Goldstein se danas sa nostalgijom sjeća onih godina, punih entuzijazma, optimizma i nade u bolju budućnost. Dokumentarni film hvali i pojačava te osjećaje koristeći se trikovima tipičnim za svijet kinematografije.

U ovom dokumentarnom filmu sve ono što je novo, prikazano je gledaocu u kontrapoziciji sa svim onim što je staro, na primjer drvene kuće koje se na filmu još vide među sedmerokatnicama izgrađenima u betonu.

Svaki put kada na ekranu vidimo prizore iz Vukovarske ulice, komentar koji prati slike postaje visokoparan i uzvišen. I muzika se mijenja prateći prizore. Cilj je naravno uvjeriti gledaoca da ne mora tugovati za starim stilom života, jer mu se pruža blistavija i bolja budućnost.

Treba obratiti pažnju na to da se u ovom dokumentarnom filmu pojavljuju i profesionalni glumci. Svaki od njih predstavlja stereotip kojega gledaoc prepoznaje i u manje od 11 minuta emotivno suosjeća s njima i s događajima na ekranu. Dakle, obitelj koju vidimo treba se preseliti, jer na Trnju više nema mjesta za drvene kuće.

"Godina je 1957. Grad je krenuo prema jugu velikim koracima; koracima sedmerokatnica, koracima sunčanih balkona, širokih prozora i širokog bulevara."



Nema komentara: