četvrtak, 15. studenoga 2007.

GRAVITACIJA

Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata - (1968) - igrani film - 84 min.
Režija: Ivanda Branko
Scenarij: Branko Ivanda, Alojz Majetić
Fotografija: Ivica Rajković
Glazba: Miljenko Prohaska
Montaža: Lida Braniš
Scenografija: Željko Senečić
Produkcija: Jadran film
Tehnika: 35mm standard, c/b
Zemlja proizvodnje: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)
Uloge: Rade Šerbedžija (Boris Horvat), Snežana Nikšić (Ana), Jagoda Kaloper (Nataša), Zaim Muzaferija (otac), Ðuro Rogina (Krpimir), Zdravko Pošta (Kistonja), Mustafa Nadarević (Blaja), Tito Strozzi (Pepek), Jelica Lovrić, Fabijan Šovagović i dr.

Po povratku s odsluženja vojnog roka, Boris Horvat nalazi se na životnoj prekretnici. Razmišlja o studiranju, ali već ga čeka posao u likvidaturi banke u kojoj je radio i njegov otac. Boris se zaljubi u umjetnicu Anu, no kad se zaposli u banci upusti se u vezu s kolegicom Natašom...

Debitantski igrani film dotadašnjeg filmskog kritičara Branka Ivande, Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata modernističkim prosedeom prikazuje svakodnevicu mladića pasivnog i nemoćnog pred životnim okolnostima, implicitno kritizirajući suvremeno stanje socijalističkog društva. Film se posebno ističe rafiniranim vizualnim izrazom, napose u scenografskom dijelu. Kritika ga je dobro primila, a na festivalu u Puli nagrađen je Zlatnim arenama za najbolju fotografiju (ex equo s filmom Imam dvije mame i dva tate) i glazbu te diplomom za režisera debitanta.

Već citirana i hvaljena fotografija ovog filma otkriva nam također i nepoznate ili zaboravljene razloge zašto danas neki pokušavaju sačuvati Fabrisovu zgradu na uglu Deželićeve ul. (prije Prilaz JNA) i Trga Maršala Tita, koju mnogi i danas nazivaju Ferimport. Nekoliko bitnih scena ovog filma upravo se događa u nekad popularnoj kavani Opera u prizemlju te ispred same zgrade. Cijeli film tretira prostor vrlo geometrijski i (p)opartistički poput filmova Antonionia ili Godara iz istog razdoblja i time pojačava namjeru redatelja da pojača «izgubljenost» glavnih likova.


B. Ivanda

1 komentar:

Petar RADETA (mymoonlog) kaže...

Super Blog iz tematickih razloga...spostovanjem