utorak, 20. studenoga 2007.

ŽIVI BILI PA VIDJELI

Živi bili pa vidjeli (1979) - igrani film - 1h 38 min 29''
Režija i scenarij: Bruno Gamulin i Milivoj Puhlovski;
Kamera: Živko Zalar;
Scenografija: Velimir Domitrović;
Montaža: Damir German;
Glazba: groupa "Buldožer"
Glume: Sanja Vejnović, Mladen Vasary, Boris Buzančić
35mm; u boji
Produkcija: Jadran film
Zemlja proizvodnje: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

"Pogledaj te betonske kutije. Pola toga treba srušiti i ponovo sagraditi nešto pošteno.(…) Trebalo bi napraviti grad sa pravim stvarima, sa pravim sadržajima, a ne samo predgrade ovom starom. (…) Mislim da je to moguće ako ljudi stvarno hoće. A ja bih htio."

U ovom filmu, snimljenom 1979. godine, gleda se s udaljenosti na nade na kojima se temelje gradovi nastali u periodu socijalizma i na razočaranja koja su slijedila. Radnja filma se odvija u 60-im godinama, u raznim zagrebačkim zonama. Glavni lik je student arhitekture uvjeren u mogućnost da se stvori novi model grada koji bi bio odgovor na potrebe stanovnika. Ali profesori s fakulteta, poslovni svijet u kojemu ima i korupcije, pa čak i roditelji njegove zaručnice mu stoje na putu.

Ovaj gorak film ne želi optužiti sistem, nego pružiti priliku da se prisjetimo nekih malverzacija koje su se dogodile za vrijeme izgradnje onog dijela Zagreba koji se nalazi na jugu, preko rijeke Save.

Bitan element filma su dijalozi između likova. U borbi mišljenja izranja i poruka koja se želi prenijeti gledaocu. Gledaoc je stalno nukan na poistovjećivanje s likovima i to ga čini bitnim sudionikom filma bez kojega sam priča kao da ne bi funkcionirala.

Film Živi bili pa vidjeli kroz principijelno iznošenje arhitektonskih ideja i kroz dramu glavnog lika koji se ne želi pokoriti kompromisu većine, pokušava postati simbolom svih onih intelektualaca koji su bili kažnjeni ne želeći prihvatiti sve impozicije sistema koji su htjeli graditi, ali su ga drugačije razumijeli.





B. Gamulin




M. Puhlovski

Nema komentara: